15 Haziran Pazar günü gerçekleşen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı, yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılımıyla gerçekleşti ve tarihin en büyük eğitim skandallarından biriyle karşı karşıya kaldı. Sınav esnasında soruların ve cevap anahtarlarının WhatsApp gruplarında paylaşıldığı iddiaları kamuoyunda infiale yol açtı. Özel öğretim kurumu yöneticilerinin yer aldığı gruplarda, sınavın devam ettiği sırada “2025-LGS-Özel.pdf” adlı dosyanın paylaşıldığı ve hatta sınavın ikinci oturumu bitmeden sayısal kitapçıkla ilgili içeriklerin de paylaşıldığı iddia edildi.
Sınavın zorluk seviyesine rağmen, bu yıl tam 719 öğrencinin tüm soruları doğru cevaplayıp 500 tam puan alması, sistemin güvenilirliği konusundaki şüpheleri artırdı.
PDF SIZINTISI VE ŞAİBELİ BAŞARILAR
En dikkat çeken iddialardan biri, soruların sınavın bitmesine 1 ila 1.5 saat kala gruplar aracılığıyla paylaşıldığı yönündeki görüntüler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) resmi açıklamasına göre sorular saat 14.00’te kamuoyuyla paylaşılmasına rağmen, özel okullara ait WhatsApp gruplarında soruların sızdırıldığı iddiaları “soru sızdırıldı mı?” sorusunu gündeme getirdi.
Bazı imam hatip okulları ve özel okulların rekor sayıda tam puan alan öğrencileri çıkarması da tartışmaların odağında yer aldı. Antalya Kepez İmam Hatip Ortaokulu, yüzde 10’luk başarı diliminde tam 101 öğrenciye sahip olduğunu sosyal medya hesabından duyurdu. Bu okulun, İlim Yayma Cemiyeti’nin kurucusunun adını taşıması ve torununun MEB Bakan Yardımcısı olması ise liyakat tartışmalarını beraberinde getirdi.
MEB SESSİZ, SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iddiaları yalanlasa da, 29 kişi hakkında açılan soruşturma, MEB Bilgi İşlem Müdürü Özgür Türk’ün görevden alınması ve LGS PDF dosyasının sızdırılması, kamuoyundaki güveni sarsmaya devam ediyor.
Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) tarafından yapılan açıklamada şu sorular yöneltildi:
* Bakanlık, sınav kitapçıklarının dağıtımına dair yönetmeliklere rağmen soruların sınav bitmeden gruplarda paylaşılmasına nasıl göz yummuştur?
* 719 öğrencinin tam puan aldığı bir sınavda başarı dağılımının bu denli anormal olması nasıl açıklanacaktır?
* Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liselerinin kontenjanları azaltılırken; imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanlarının artırılması hangi gerekçeyle yapılmıştır?
VELİ-DER, sınavın iptali talebiyle idare mahkemesine başvururken, Milli Eğitim Bakanlığı hakkında da suç duyurusunda bulundu. Dernek açıklamasında, “Çocuklarımızın geleceğini kimsenin çalmasına izin vermeyeceğiz” denildi.
GÖLGE DÜŞEN SINAV SİSTEMİ
Veli-Der “kamucu, eşitlikçi, laik ve bilimsel” bir eğitim sistemini talep ederek, LGS’deki şaibelerin derinlemesine araştırılmasını, sonuçların yeniden değerlendirilmesini ve kamuoyunun aydınlatılmasını istedi.